“Küçük boydaki balıkları avlamayın” uyarısı

Sürdürülebilir Balıkçılığın Önemi

Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü’nde öğretim üyesi olan Prof. Dr. Osman Samsun, küçük balıkların avlanmasının ve tüketilmesinin sürdürülebilir balıkçılığı tehlikeye attığını belirtti. Prof. Dr. Samsun, bu durumun balıkların büyüyüp besili hale geldiklerinde avlanmalarını zorlaştırdığını ve üreme faaliyetlerinin olumsuz etkilendiğini vurguladı.

Orman ve Tarım Bakanlığı Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nün mevzuat dışı avcılığı engellemek için yaptığı denetimleri destekleyen Prof. Dr. Samsun, küresel iklim değişikliği, nüfus artışı, kirlilik gibi faktörlerin balık miktarını olumsuz yönde etkilediğini ifade etti. Ayrıca, boy sınırının altındaki avlanmanın da sürdürülebilir balıkçılık için tehlike oluşturduğuna dikkat çekti.

Prof. Dr. Samsun, “Dünyada su ürünleri yoluyla avcılığın zorlaştığı bir dönemdeyiz. Nüfus, kirlilik ve iklim değişikliği balıkların yaşamını ciddi şekilde etkiliyor. Bu nedenle, belirlenen avlanma boy sınırlarına dikkat ederek daha sürdürülebilir bir avcılık yapmalıyız” dedi.

Palamut Avcılığı ve Ticari Değerleri

Prof. Dr. Samsun, belirlenen kriterlere uygun avlanmanın balıkların ticari değerini artırdığını belirterek, “Bu yıl palamut avcılığımız oldukça iyi geçti. Balıkların büyüyüp kilo aldıkça ticari değerleri de artıyor. Küçük balıkları avlamak yerine bir süre bekleyip büyümesini beklemek daha verimli olacaktır” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Samsun, sürdürülebilir balıkçılık için bilinçli avcıların önemli bir rol oynadığını ifade ederek, daha büyük ve besleyici balıklar elde etmek için doğru avlanma stratejilerinin izlenmesi gerektiğini belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir