Sanata ve işe yatırıma devam
* Öncelikle Orhan Holding’i tanıyabilir miyiz? Nerede kuruldu, faaliyet alanları neler, nasıl bir katma değer sağlar?
Orhan Holding, İbrahim Orhan tarafından 1972 yılında Bursa’da kurulmuş bir aile şirketi. Bugün, otomotiv sektöründe Türkiye’nin önde gelen küresel orijinal parça tedarikçilerinden biri olarak kabul ediliyoruz. Dört kıtada, 15 ülkede yer alan üretim tesislerimiz ve mühendislik ofislerimizle 10 binden fazla kişiye istihdam sağlıyoruz. Holding olarak; akışkan transfer sistemleri, metal, plastik-kauçuk ürünler, koltuk ve vites mekanizmaları üretimi yaparak dünyanın en büyük otomotiv markalarına hizmet veriyoruz. Otomotiv sektöründeki üretim ve teknoloji geliştirme faaliyetlerimize ek olarak; otomotiv satışı, sigortacılık, tarım ve gıda sektörlerinde de faaliyet gösteriyoruz. Tüm faaliyet alanlarımızı düşündüğümüzde 2023 yılını 1 milyar kombine ciro ile kapattık. Orhan Holding olarak; üretim, teknoloji geliştirme ve ihracat faaliyetlerimiz ile ülke ekonomisine önemli katkılar sunmanın yanı sıra, Yenişehir’deki tarım yatırımlarımızla da toplumsal ve çevresel sorumluluğumuzu yerine getirmek için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz.
* Orhan Holding gibi uluslararası arenada faaliyet gösteren bir şirketin sosyal sorumluluk alanındaki çalışmaları nelerdir?
Orhan Holding olarak “Birlikte İleriye” sloganıyla toplumun tüm kesimlerini düşünerek hareket ediyoruz. Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (UNGC) ve Kadının Güçlenmesi Prensiplerinin (WEPs) imzacısı olarak toplumsal cinsiyet eşitliği ve kaliteli eğitim gibi konular özelinde çalışıyoruz. Cumhuriyetimizin 100. yılına ithafen söylemimizi “Bir 100 Yıl Daha Birlikte İleriye” olarak konumlandırdık ve toplum odaklı projelerimizi bu söylem altında topladık.
1996 yılında kurulan Orhan Eğitim Kültür Vakfı aracılığıyla, 27 yıldır maddi desteğe ihtiyaç duyan başarılı öğrencilere burs sağlıyoruz. Bursa Yenişehir’de inşa ettiğimiz İbrahim Orhan Meslek Yüksekokulu, kız ve erkek öğrenci yurtlarının yanı sıra Mudanya’da Necla Orhan İlkokulu ve Ortaokulu’nu eğitim-öğretime kazandırdık. Ayrıca, Yenişehir Gelişim Spor Kulübü Kadın Voleybol Takımı’na sponsorluk desteği veriyor. Bursa’daki çalışanlarımıza AÇEV iş birliğiyle Cinsiyet Eşitliği Seminerleri düzenliyor ve 19 yıldır düzenlenen Uluslararası Fotoğraf Yarışması ile Ninecim Sanatevi aracılığıyla sanatı destekliyoruz.
* Fotoğrafçılık hem sizin için hem de Orhan Holding için bir tutku. On dokuzuncusu düzenlenen Orhan Holding fotoğraf sergisi var aynı zamanda. Buna yurt dışından katılımlar da var. Bize bu sergi ile ilgili de bilgi verebilir misiniz?
Ben bir fotoğraf gönüllüsüyüm. Fotoğraf çekmeyi ve fotoğraflarda yakalamaya çalıştığım hikayeleri, bende bıraktığı izleri seviyorum. Fotoğrafa ilgim 1960’lı yıllarda radyoda yayınlanan Unutulmayan Hatıralar programında bir dinleyicinin “Yangında ilk kurtarılması gereken şeyler fotoğraflar olmalı!” demesi ile başladı.
Bu hikâye ve görüş benim fotoğraflara önem vermeme vesile oldu. Yaşamımdaki önemli olayların, çocuklarımın, torunlarımın fotoğraflarını çekmeye ve onları birer anı olarak saklamaya başladım.
‘Orhan Holding Uluslararası Fotoğraf Yarışması’ fikrinin doğuşu ise; çektiğim gezi fotoğraflarından oluşan bir takvimin şirketimiz için düzenlenmesi ile başladı. Sonra neden çalışanlarımızı da fotoğraf sanatına teşvik etmeyelim düşüncesi ile şirketler arası yarışmalar düzenleyip kazananların fotoğrafları ile takvimlerimizi oluşturduk.
Başlangıçta küçük bir yarışma ile başlayan bu fotoğraf yolculuğu 1998’den 2003 yılına kadar şirketimiz tarafından ulusal fotoğraf yarışması olarak devam etti.
2003 yılından bu yana ‘Orhan Holding Uluslararası Fotoğraf Yarışması’nı düzenlemekte olup bu sene yarışmamızın 19. yılını tamamladık. Giderek büyüyen yarışmamızda, her yıl dünyanın birçok ülkesinden yarışmacı fotoğraflarıyla yarışmamıza katılıyor. Bu yıl da 45 ülkeden 1.999 fotoğraf sanatçısı 7 bin eser ile yarışmamıza katıldı. Ödüllerimiz FIAP, TFSF ve Orhan Holding’in özel ödülleri. Para ödülümüz olmadığı halde yarışmamıza katılım seviyesi oldukça iyi sayılara ulaştı.
Prestijli bir fotoğraf yarışması haline geldiğimizi aldığımız geri bildirimler ile öğreniyoruz. FIAP ve TFSF’den almış olduğumuz plaketler ve yıldızlar ile onur duyuyoruz ve buna layık olmaya çalışıyoruz. Ayrıca düzenlediğimiz bu yarışma ile fotoğraf sanatı yoluyla ülkeler arası güzel ilişkiler ve bağlar kurup, kültür ve yaşamları hakkında bilgiler paylaşıyoruz.
* Siz şirkette ve fotoğrafçılık dünyasında önemli bir mirası temsil ediyorsunuz. Bu mirası ve deneyimi gelecek nesillere aktarmak için de kitap çalışmanız var. Bize kitapla ilgili de bilgi verir misiniz? Kariyere başlayacak profesyonellere yeni başlayacaklara ne tavsiyeleriniz var?
Bu kitabın hazırlanması yoğun ısrarlar sonucu gerçekleşti. Yurt içi ve yurt dışı yaptığımız gezilerden seçtiğimiz fotoğraflardan oluşan bir kitap. Fotoğrafların çoğu bende iz bırakan, hikayeleri olan fotoğraflar. Onun için kitabın ismini ‘Bende İz Bırakanlar’ olarak belirledik. Fotoğraflarımın paylaşılması ve beğenilmesi güzel bir duygu.
Fotoğraf dediğim gibi ister profesyonel ister amatörce olsun herkesin ilgi duyması gereken bir sanat alanı. Ben de fotoğraf dünyasına girince bu alana ilgim daha çok arttı ve artmaya da devam ediyor.
* Gençlere özellikle fotoğrafa başlamak isteyen gençlere ne tavsiye ediyorsunuz?
Daha önce de belirttiğim gibi öncelikle fotoğraf çekmeye merak ve ilgi duymak gerekir, ancak bu ilginin arkasında kesinlikle bir amaç olmalı. Fotoğraflar da kitaplar gibi canlı belgelerdir. Kitaplar belirli bir zamanı ve dönemi anlatırken fotoğraflar da yine bir dönemi ve zamanı görsel olarak anlatırlar. Kitabı okuyarak, fotoğrafı da bakarak okuruz. Görmek, okumaktan daha büyük, kalıcı bir iz bıraktığı için fotoğrafın etkisi daha büyük oluyor.
Gençlere önerim ister belge ister anı olsun çevrelerinde gördükleri olayları ve yaşamları fotoğraflamaktan korkmasınlar. Fotoğraflar gelecek için canlı birer belgedir. Kimden, kimin fotoğrafından bu belgelerin çıkacağı belli olmaz.
Hepsine başarılar dilerim.
Gönül gözleri açık olsun.
5 YILDA 120 MİLYON DOLARLIK YATIRIM
* Orhan Holding’in önümüzdeki döneme ilişkin yatırım planları nedir?
Orhan Holding olarak, her geçen yıl sanata olan odağımızı artırıyoruz. Uluslararası düzeyde düzenlediğimiz fotoğraf yarışmasının önümüzdeki sene 20. yılını kutlamaya hazırlanıyoruz, bu bizim için büyük bir gurur kaynağı. Fotoğrafçılığın yanı sıra, heykel ve resim gibi alanlarda sanatseverleri bir araya getiren Ninecim Sanatevi’ni geçen yıl faaliyete geçirdik ve bu şekilde sanata olan bağlılığımızı daha da güçlendirdik.
Otomotiv, bizim ana iş alanımız. Dünya otomotiv piyasasındaki yeni gelişmeleri takip ederek bu alanda dönüşüm yapmak için ciddi yatırımlar yapıyor ve daha önce üretmediğimiz ürün gruplarına giriyoruz. Son 5 yılda hem bu dönüşümü gerçekleştirmek hem de müşterilerimizin yeni modellerine uygun ürünler geliştirmek için 120 milyon yatırım yaptık.
Bugün otomotiv sektöründe dünyanın en önemli tedarikçileri arasında yer alıyor ve en büyükler arasına girmek için çalışıyoruz. Otomotiv yan sanayinde dünyanın en büyük 100 kuruluşundan biri olma hedefimiz var. Bunun için satın almalar, birleşmeler ve yatırımlar yapmayı hedefliyoruz. Ana iş alanımızın dışında kalan sektörlere yatırım yapmaya da açığız.
Otomotiv dışında, Bursa Yenişehir’de önemli bir tarım yatırımımız var. Bu alandaki üretimi otomotiv mantığıyla yönetiyoruz. Bu alana yatırım yapmak istiyoruz. Bu, bizim için bir milli görev. Herkes tarımdan kaçarken, biz tam tersine bu alana yatırım yaparak ülkemize katkıda bulunmayı hedefliyoruz.