IBAN’dan para gönderenler dikkat: Sistem değişti
Ödeme İste Hizmeti Genişliyor: Yeniliklerle Dolu Bir Dönem!
Bankalararası Kart Merkezi (BKM) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından geçtiğimiz yıl hayata geçirilen dijital ödeme çözümü “Ödeme İste” hizmetine yeni özellikler eklendi.
BKM’nin açıklamasına göre, teknolojinin sunduğu imkanlarla ödemeler dünyasını zenginleştiren “Ödeme İste” hizmeti, her geçen gün daha fazla ilgi görüyor. Genişletilmiş kapsamıyla artık bireysel ve kurumsal kullanıcılara daha geniş bir ödeme deneyimi sunuyor.
Bu güncellemeyle, “Ödeme İste” artık işletmeler arası (B2B) ödemelerden e-ticaret ve alışveriş ödemelerine kadar birçok alanda kullanılabilir hale geldi. Böylece dijital ödeme deneyiminde yeni bir dönem başlatıldı.
Merkez Bankası tarafından işletilen Fonların Anlık ve Sürekli Transferi Sistemi (FAST) ile entegre çalışan ve BKM tarafından geliştirilen “Ödeme İste” hizmeti, 22 Ocak 2024’ten bu yana binlerce kişinin ödeme süreçlerini kolaylaştırıyor.
Şimdiye kadar yaklaşık 1 milyon işlem gerçekleştirilen hizmet, ödeme talebinde bulunan kişilerin taleplerini hızlı ve güvenli bir şekilde yerine getiriyor.
“Ödeme İste”yi kullananların sayısı her geçen gün artarken şimdiye kadar 285 bin kişi bu hizmeti kullanarak ödeme talebinde bulundu. Yapılan ödemelerin yüzde 32’si 0-500 lira arasında gerçekleşti.
Ayrıca 100 bin liralık FAST işlem limitini aşan ödeme talepleri, havale yoluyla da kolaylıkla gerçekleştirilebiliyor.
Ödeme Tarihlerini Önceden Belirleme İmkanı
Ödeme İste hizmetinin genişlemesiyle artık ödemenin yapılacağı tarih önceden belirlenebiliyor. Kullanıcılar, “erken ödeme” seçeneğini aktif ederek talepte bulundukları kişilerin ödeme tarihini öne çekebiliyor. Ayrıca kısmi ödeme ve erteleme gibi yeni özellikler de ödeme sürecini esnek hale getiriyor.
“Erken ödeme” seçeneğiyle vade tarihinden önce ödeme yapma imkanı sağlanırken, “kısmi ödeme” ile tam tutar yerine kısmi ödemeler yaparak esneklik sağlanıyor. “Ödeme erteleme” seçeneği ise kurumsal müşterilere ödemelerini erteleme ve likidite yönetimi konusunda katkı sağlıyor.
Kurumsal ödeme taleplerinde de aynı seçenekler sunulurken, e-ticaret ve yüz yüze ödemelerde ise özel bir API kanalı aracılığıyla hizmet alınabiliyor.